Utilizare si intretinere
Daca respectati urmatoarele instructiuni de utilizare si intretinere pentru ceaunul din fonta Lodge, va veti putea bucura de el o viata intreaga!
Nu trebuie sa faceti nimic altceva decat sa…
- Il spalati la mana. Il uscati imediat – chiar si inainte de prima utilizare.
- Il ungeti cu un strat subtire de ulei vegetal dupa fiecare spalare.
- Cat de mult ulei trebuie sa folositi? Suficient cat ceaunul sa-si recapete stralucirea, fara a deveni „lipicios”.
- De ce? Ca sa mentineti fonta „asezonata” si protejata de umezeala.
„Asezonarea” – e diferita de cea cu sare si piper
- „Asezonarea” presupune folosirea uleiului vegetal incins la temperatura ridicata a fontei: asadar, nu e ca si cum ar fi un strat antiaderent de natura chimica.
- Asezonarea aceasta asigura proprietatile de gust naturale, implicite. Cu cat gatiti mai mult in ceaun, cu atat mancarea va deveni mai gustoasa.
- Deoarece creati, intretineti si chiar refaceti „asezonarea”, ceaunul de gatit o sa va tina si 100 de ani, sau mai bine. Dimpotriva, un strat chimic antiaderent nu poate fi refacut, ceea ce limiteaza durata de viata a ceaunului.
Hai sa gatim!
- Ceaunul din fonta Lodge poate fi folosit la fel de bine pe plite cu inductie, ceramice, electrice si cu gaz, in bucatarie, pe gratarul in aer liber sau chiar la focul de camping.
- Nu-l folositi insa la microunde. (Unele plite cu inductie nu vor functiona cu gratare cu doua arzatoare).
- Pe suprafetele din sticla sau din ceramica manevrati ceaunul prin ridicare, nu prin impingere.
- Ceaunul nostru este in siguranta la temperaturi ridicate: folositi ustensile din metal, de lemn sau din silicon termorezistent.
- Daca ceaunul este nou, unele mancaruri se pot prinde (mai ales ouale). Folositi ceva mai mult ulei sau unt pana ce ati reusit sa creati stratul de protectie.
- Alimentele acide, precum rosiile, fasolea si anumite sosuri, pot distruge stratul de asezonare si ar trebui evitate pana ce acesta se consolideaza suficient.
- Ceaunul de fonta are rareori nevoie de expunere directa la o temperatura peste medie daca a fost bine incalzit in prealabil. In momentele in care chiar trebuie sa gatiti la temperaturi ridicate, cresteti treptat temperatura si adaugati uleiul chiar inainte de a introduce alimentele, pentru a preveni prinderea lor de ceaun.
- Manerele se incing; folositi manusi de bucatarie. Folositi pirostriile ca sa protejati baza ceaunului de contactul termic direct.
Folosim sau nu folosim detergent de vase…
- Daca va sperie gandul sa nu-l spalati deloc cu detergenti, folositi apa cu putin detergent, dupa care uscati ceaunul si ungeti-l imediat cu ulei. Oricum, nu uitati ca ceaunul ajunge la o temperatura mai mare de 100 de grade in 4 minute de expunere la o flacara medie si ca se sterilizeaza la circa 66 de grade, astfel incat orice detergent devine inutil.
- Detergentii de vase, agentii puternici de curatare si spatulele de curatare din metal nu sunt recomandate deoarece distrug stratul de asezonare.
A ruginit? Nu va ingrijorati, nu s-a stricat!
- Fara stratul de protectie din ulei, fonta poate rugini.
- Problema este insa usor de remediat. Inlaturati rugina, spalati ceaunul, uscati-l si ungeti-l cu putin ulei vegetal.
- Daca problema persista, va trebui sa eliminati cu atentie toata rugina si sa urmati instructiunile noastre de mai jos de refacere a stratului de protectie.
Cum sa refaceti stratul de protectie
Daca intretinerea stratului de protectie ar trebui sa va pastreze ceaunul in stare optima de folosire, la un moment dat s-ar putea sa fie nevoie sa refaceti stratul de protectie. Daca alimentele se lipesc de ceaun sau daca observati ca acesta a capatat o culoare cenusie, reluati procesul de „asezonare”.
- Spalati ceaunul cu apa fierbinte cu detergent de vase si cu o perie aspra. (De data aceasta puteti folosi detergent de vase pentru ca oricum trebuie sa refaceti stratul de protectie al ceaunului.)
- Clatiti-l si uscati-l bine.
- Aplicati un strat subtire, uniform de grasime vegetala solida PE CARE ATI TOPIT-O (sau de ulei, dupa cum preferati) in interiorul si in exteriorul ceaunului. Prea mult ulei va duce la formarea unui strat lipicios.
- Puneti o folie de aluminiu pe gratarul din partea de jos a cuptorului (nu direct sub ceaun) ca sa colecteze eventualele picaturi de grasime.
- Setati temperatura cuptorului la 110-125 de grade.
- Puneti ceaunul cu fundul in sus pe gratarul de deasupra al cuptorului pentru a evita aburirea lui.
- Lasati ceaunul in cuptor timp de cel putin o ora. Dupa o ora, inchideti cuptorul si lasati ceaunul sa se raceasca de la sine in cuptor.
- Depozitati ceaunul neacoperit intr-un loc uscat dupa ce s-a racit complet.
- Repetati procedura, daca este necesar.
Instructiuni de baza
- Flacarile plitei cu gaz nu ar trebui sa ajunga pana in partile laterale ale ceaunului.
- Dimensiunile ceaunului ar trebui sa corespunda cu dimensiunile arzatorului.
- Nu folositi ceaunul in cuptorul cu microunde.
- Pentru prajirea in profunzime, umpleti ceaunul doar la 1/3 din capacitatea sa.