Categorii
Know-how

Tipul de furtun și regulator necesare pentru a racorda butelia la grătarul pe gaz

Majoritatea grillurilor pe gaz și a celor de camping funcționează cu butelii de diferite dimensiuni. Excepție fac unele grilluri portabile, pentru care sunt necesare cartușe de gaz de unică folosință și kituri de conversie pentru racordarea acestora.

Grillurile pe gaz sunt uneori echipate cu furtun de gaz de lungime standard și cu regulator de gaz standard. În momentul achiziției, descrierea produsului precizează dacă acestea sunt sau nu incluse în pachetul grillului. Majoritatea producătorilor din păcate nu oferă kit împreună cu grătarul din cauza reglementărilor diferite de la o țară la alta.

Soluția 1

Grillul pe gaz se achiziționează împreună cu furtunul și regulatorul de presiune. În general, sunt kituri universale, compatibile cu grillurile pe gaz de grădină, formate dintr-un furtun de circa un metru, cu conexiune și regulator de 30 mBar. Dacă se dorește un furtun mai lung, acesta poate fi achiziționat separat.

Soluția 2

Regulatorul, furtunul și conexiunile se achiziționează separat. Enders, Cadac, Campingaz, Landmann, Grand Hall au o ofertă variată de seturi de regulatoare cu furtun, cu sau fără manometru, cu diferite tipuri de conexiuni și cu diferite valori de presiune.

Furtunurile de gaz care se achiziționează separat sunt echipate, uneori, cu conexiune Quick Release, simplă sau dublă. Lungimea acestora poate varia, standardele sunt, în general, de 80 cm, un metru, 1,50 metru sau chiar 3 metri.

În cazul achiziției separate, sunt necesare diferite tipuri de regulatoare, în funcție de butelia de gaz sau cartușul de gaz.

  • Butelii standard de gaz: necesită regulator de gaz de joasă presiune de 30 mBar.
  • Butelii de voiaj ButanGas Camping disponibile în magazin sau în anumite benzinării din rețeaua MOL (rezistă la temperaturi scăzute fiind încărcate cu 5,5 Kg. propan, au un regulator de gaz quick on special adaptat (conexiune cu eliberare rapidă – video aici). În martie 2022 costul este: garanția pe butelie de 255 lei, 59 lei regulatorul și 55 lei încărcarea/ schimbul) – costul poate varia în timp și în funcție de punctul de achiziție.
  • Butelii de voiaj Campingaz (tip R904, R907: necesită regulator de gaz butan de joasă presiune Campingaz, de 29 mBar.
  • Cartușele pentru arzătoare portabile de camping și drumeții au de obicei filet (standard DIN EN 16129, Tip 794) sau cu conexiuni tip click & rotate (clic și rotire) și nu necesită decât în unele cazuri dedicate regulator de presiune.

Lasă un răspuns