Descoperiți ce înseamnă, de ce este importantă și cum puteți întreține o tigaie din fontă asezonată corespunzător timp de câteva zeci de ani de utilizare intensă.
Asezonarea fontei înseamnă un strat de ulei carbonizat.
Asezonarea este, în principal, un strat de ulei copt pe vasul de fontă printr-un proces numit polimerizare. Oferiți-le vaselor dvs. din fontă acea patină neagră consacrată. Asezonarea formează o suprafață de gătit naturală, care eliberează ușor căldura și care ajută la prevenirea ruginirii tigăii. Poate fi nevoie de puțină grijă suplimentară, dar o tigaie din fontă bine asezonată își va face treaba generații întregi.
Când uleiurile sau grăsimile sunt încălzite în vasul de fontă la o temperatură suficient de ridicată, ele se transformă dintr-un lichid într-o suprafață lipicioasă, întărită printr-un proces numit polimerizare. Această reacție creează un strat de asezonare care este legat la nivel molecular de structura din fier. Fără acest strat de ulei carbonizat, vasele de fier ar suferi procesul de coroziune și ar rugini din cauza acțiunii oxigenului și umidității din aer.
La nivel microscopic, fonta are o suprafață texturată, neuniformă. Această textură creează o suprafață mai mare de care uleiurile trebuie să se lipească și să adere la fier. Pe măsură ce straturile se acumulează, uleiurile și grăsimile vor adera la suprafața texturată, creând o suprafață de gătit netedă, în mod natural antiaderentă, care va dura generații.
Fonta Lodge este asezonată și gata de utilizare.
Fiecare vas de gătit din fontă de la Lodge vine asezonat și gata de utilizare imediat ce este scos din cutie. Cel mai simplu mod de a menține acest strat de asezonare este să folosiți ca atare tigaia din fontă. Ori de câte ori gătiți un ou, un grătar, o friptură sau coaceți o plăcintă, adăugați straturi de grăsime și ulei care, prin expunere la temperaturi ridicate, vă îmbunătățesc asezonarea, pentru a asigura un finisaj natural, care face căldura ușor de eliberat și care se îmbunătățește în timp.
Cum puteți să asezonați vasele de gătit din fontă
Există două moduri de a întreține stratul de asezonare de pe tigaia din fontă. Cel mai simplu mod este să gătiți ca atare în tigaie. De fiecare dată când gătiți cu ulei, puteți adăuga un alt strat la asezonare.
Unele activități pot elimina puțin stratul de asezonare, și ne gândim aici gătirea alimentelor acide, la folosirea căldurii excesive sau la spălarea vaselor cu ustensile abrazive sau răzuitoare de fontă. De aceea, pașii noștri simpli de curățare vă recomandă să ungeți cu puțin ulei tigaia după fiecare utilizare, pentru a vă asigura că asezonarea se păstrează, pentru un proces de gătit de calitate.
De asemenea, vă puteți asezona vasele din fontă introducându-le în cuptor. Această metodă adaugă un strat mai profund de asezonare pe întreaga tigaie, consolidând legătura dintre stratul de asezonare și structura de fier. Poate fi benefic să vă asezonați fonta în cuptor de câteva ori pe an. Vă recomandăm asezonarea prin introducerea vaselor în cuptor atunci când reasezonați o tigaie din fontă ruginită.
Urmați pașii noștri simpli pentru a asezona vasele din fontă în cuptor.
Pasul 1: Spălați și frecați bine tigaia.
Spălați tigaia cu apă caldă și detergent de vase. Este în regulă să folosiți detergent, deoarece vă pregătiți să reasezonați vasele de gătit. Clătiți-vă și uscați-vă bine pe mâini.
Pasul 2: Aplicați un strat de ulei.
Aplicați un strat foarte subțire și uniform de ulei de gătit pe întreaga suprafață a vaselor de gătit (în interior și în exterior). Dacă folosiți prea mult ulei, vasele dvs. pot deveni lipicioase.
Pasul 3: Coaceți vasele în cuptor timp de o oră.
Puneți vasele în cuptor cu susul în jos. Puneți o foaie mare de copt sau o folie de aluminiu pe raftul de jos al cuptorului. Coaceți la 230-250 de grade Celsius timp de o oră. Lăsați-le apoi să se răcească.
Ce uleiuri pot folosi pentru a asezona fonta?
Toate uleiurile și grăsimile de gătit pot fi folosite pentru asezonarea fontei, dar, pe baza disponibilității, accesibilității, eficacității și urmărind un nivel de afumare ridicat, Lodge recomandă ulei vegetal sau ulei de canola, cum este cazul spray-ului de asezonare a fontei.
În ceea ce privește procesul de gătit, uleiul de măsline, uleiul vegetal, uleiul de floarea soarelui și uleiul de sâmburi de struguri sunt uleiuri de gătit multifuncționale grozave – le puteți folosi pentru orice, de la sotat până la copt alimente în vasele de fontă.
Ce ulei folosește Lodge pentru a-și asezona vasele de gătit din fontă?
Lodge a început să asezoneze vasele din fontă în turnătoriile sale în 2002. În etapa finală, înainte de ambalarea vaselor, se pulverizează un strat subțire de ulei vegetal pe bază de soia pe vasele tradiționale din fontă și oțel carbon, apoi acestea sunt coapte într-un cuptor mare. Nu sunt adăugate substanțe chimice sintetice. Uleiul este foarte rafinat, iar toate proteinele care provoacă alergii, cum ar fi proteina de soia, sunt eliminate. Uleiul este cușer și nu conține grăsimi animale, ulei de arahide sau vopseluri.
Unele vase de gătit pot prezenta mici variații în finisajul stratului de asezonare. Aceste variații nu afectează performanța de gătit și, de obicei, se uniformizează odată cu utilizarea.
Întrebări suplimentare privind asezonarea
Uleiul pe care îl folosește Lodge este Kosher?
Uleiul pe care îl folosește Lodge pentru a-și asezona vasele de gătit este un ulei vegetal pe bază de soia, certificat Kosher. Deși uleiul este Kosher, procesul de fabricație Lodge nu are certificare Kosher. Vezi certificarea Kosher pe site-ul furnizorului Lodge aici.
Uleiul folosit de Lodge pentru asezonare este modificat genetic?
Deoarece 90% din boabele de soia din SUA sunt modificate genetic, „urmele” de material proteic pot fi transportate de la o fermă de soia la alta în procesul de extracție. Uleiul este, totuși, extrem de rafinat, eliminând eficient materia proteică împreună cu acizii grași, clorofila, componentele neplăcute ca gust și miros care se găsesc în uleiul de soia. Dacă, după acest proces rămâne vreo urmă de material proteic, aceasta ar fi atât de nesemnificativă încât ar fi nevoie de câțiva litri de ulei pentru a se depune și pentru a se extrage orice fragment de ADN. Nu există resturi de ADN în acest moment în uleiurile procesate și, atunci când sunt trimise pentru testare, raportul analitic primit de la unitățile de testare/certificare GM va indica că „nu există ADN modificat sau convențional prezent”. Acestea fiind spuse, furnizorul nu poate afirma că uleiul este fără organisme modificate genetic, deoarece rezultatele testelor arată că nu a fost prezent ADN modificat sau nemodificat.
Alimentele acide gătite în fontă afectează stratul de asezonare?
Din păcate, da. Alimentele foarte acide, cum ar fi roșiile, pot distruge asezonarea vaselor din fontă. Vă recomandăm să evitați alimentele acide sau rețetele cu conținut mai mare de lichid pentru perioade mai lungi de timp, până când stratul de asezonare este stabilizat corespunzător.
Când am vrut să usuc vasul de fontă, pe prosop au rămas urme negre. Este normal să se întâmple așa?
Da, acest lucru este perfect normal și sigur. Ocazional, atunci când asezonarea este afectată de alimente acide sau de căldura foarte mare, reziduurile acestea de culoare neagră pot rămâne pe prosop la curățarea vaselor. Acest lucru se poate întâmpla și cu vasele de gătit nou-nouțe.
Noul meu vas de gătit din font, de la Lodge, are „bule” pe suprafața sa. Ce înseamnă asta?
Unele vase noi de gătit din fontă, de la Lodge, pot prezenta mici „bule” pe buza vasului sau pe mânerul propriu-zis, care mai apoi se pot ciobi și pot da la iveală o culoare maronie dedesubt. Aceasta nu este rugină. Este rezultatul faptului că vasele de gătit sunt asezonate pe un transportor suspendat, cauzând formarea unei mici picături în partea de jos. Dacă bulele astfel formate trec prin cuptoarele de ardere, sunt coapte, iar culoarea maro este pur și simplu ulei care nu s-a carbonizat complet. Este un fenomen cât se poate de sigur și va dispărea prin utilizare și îngrijire regulată.
Stratul de asezonare de pe noul meu vas de gătit nu pare uniform. Este normal să fie așa?
Unele vase de gătit pot prezenta mici variații în ceea ce privește finisajul stratului de asezonare. Aceste variații nu afectează performanța de gătit și, de obicei, se uniformizează odată cu utilizarea.
Stratul de asezonare pare că se descuamează. Ce se întâmplă?
Uneori, straturile de asezonare se pot desprinde de pe vasul din fontă. Acest lucru se poate întâmpla dacă straturile de asezonare nu au aderat complet la suprafața de metal. Dacă tigaia se descuamează, nu intrați în panică. Pur și simplu spălați tigaia cu o perie de nailon sau cu sare, apoi clătiți-o, uscați-vă pe mâini și frecați tigaia cu ulei. Poate doriți să încercați asezonarea vasului în cuptor, pentru a ajuta la formarea unui strat puternic de asezonare.
De ce suprafața vasului meu de gătit din fontă prezintă asperități?
Textura este rezultatul procesului de turnare a fontei care este utilizat, creând un finisaj de suprafață care are o textură care va permite stratului de asezonare să adere la suprafața de metal. Pe măsură ce folosiți vasele de gătit în timp și continuați să le asezonați, suprafața acestora va deveni mai netedă. Spre deosebire de alte tipuri de vase de gătit, fonta de la Lodge se îmbunătățește doar prin utilizare.
Unii clienți preferă să șlefuiască aceste asperități și este în regulă să facă acest lucru folosind o bucată de șmirghel foarte fin. Asigurați-vă că asezonați produsul imediat după ce faceți această operațiune de șlefuire a rugozităților.