Categorii
Know-how

Tehnici de gătire pe grillul cu gaz

Gătirea directă pe grătar

Metodele de gătire directă pe grătar implică gătirea de alimente pe grile, direct deasupra flamei. Gătirea directă pe grătar este cea mai populară metodă pentru majoritatea produselor ce se servesc individual, cum ar fi antricot, cotlet, pește, burgeri, kebab și legume.

  • Pregătiți alimentele înainte pentru a evita întârzierea și pentru a controla problemele. Dacă folosiți marinade sau condimente, acestea se vor aplica înainte de a pune carnea pe suprafața de gătit. Sosurile se vor aplica în ultimele 2-4 minute de gătire pe grătar, pentru a evita arderea.
  • Organizați zona din jurul grătarului cu furculițe, clești, mănuși pentru cuptor, sosuri și condimente, pentru a rămâne aproape de grătar în timpul gătirii.
  • Aduceți carnea la temperatura camerei chiar înainte de a o găti. Eliminați grăsimea în exces de pe carne pentru a reduce flăcările provocate de arderea grăsimilor scurse de pe grile.
  • Preîncălziți grătarul la temperatura dorită, cu capacul coborât.
  • Acoperiți suprafața de gătit cu ulei vegetal sau de măsline pentru a preveni lipirea alimentelor de grătar.
  • Carnea va fi mai suculentă dacă sarea se adaugă după gătirea acesteia.
  • Pentru a preveni „uscarea“ cărnii, folosiți mai degrabă clești decât o furculiță cu care să verificați stadiul de gătire sau să întoarceți carnea și setați flacăra în poziția „MEDIU / RIDICAT“ pentru a menține carnea suculentă. Reduceți temperatura și prelungiți timpul de gătire când gătiți pe grătar bucăți mai groase de carne.
  • Învățați să testați carnea dacă este gătită în funcție și de timp, și de textură. Carnea capătă o textură mai fermă pe măsură ce se gătește. Când este moale, este încă în sânge. Când suprafața devine fermă, puteți lua carnea de pe grătar.
  • Urmați instrucțiunile specifice de gătire pentru diferitele tipuri de carne, pește, pui și legume.

Ghid pentru o friptură de vită pe grătar perfectă

Grosimea cărniiSetarea călduriiTimp pentru fiecare parteTimp total
GroasăSubțireABCD
În sângeRidicată1 1/41 1/41 1/41 1/47 min
În sângeMedie / în sângeMedie / Ridicată22228 min
Medie / în sângeMedieMedie / Ridicată2 1/42 1/42 1/42 1/49 min
MedieBine făcutăMedie2 1/22 1/22 1/22 1/210 min
Bine făcutăMedie333312 min

Gătire indirectă prin convecție și la rotisor

Această metodă este ideală pentru gătirea bucăților mari de carne, cu sau fără rotisor. Alimentele sunt gătite de aerul fierbinte care circulă în jurul lor.

  • Pentru majoritatea aplicațiilor de gătire prin convecție cu sau fără rotisor, se recomandă un vas pentru scurgerile de ulei, care se așază sub alimente și în care se toarnă apă, vin sau marinadă pentru a spori gustul alimentelor. Lichidul din vas nu trebuie să se evapore complet.
  • În majoritatea situațiilor, gătirea prin convecție cu și fără rotisor este optimă cu capacul pus și prin reducerea temperaturii.
  • Înainte de a așeza carnea pe grătar, ungeți-o cu ulei vegetal, ceea ce îi va intensifica culoarea maronie de la exterior.
  • Când gătiți fără vas de scurgere, atenție la riscul de ardere a grăsimii. Această procedură nu este recomandată.
  • Folosiți mănuși pentru cuptor când lucrați în jurul grătarului, pentru a evita arderile accidentale.
  • Opriți grătarul și lăsați-l să se răcească înainte de a înlătura vasul de scurgere. Resturile de grăsime sunt puternic inflamabile și trebuie eliminate cu atenție, pentru a evita vătămarea.
  • Pentru rezultate optime, folosiți un termometru pentru carne.
Ghid pentru gătire prin convecție indirectă și la rotisor
Vită3 kgmediu / în sânge2-4 ore
Vită5 kgmediu / în sânge3-5 ore
Porc1-2 kgmediu / în sânge2-4 ore
Porc3-5 kgmediu / în sânge3-5 ore
Curcan sau pui1-2 kgmediu / în sânge2-4 ore
Curcan sau pui3-5 kgmediu / în sânge3-5 ore
Ghid temperatură carne
în sângemediubine făcut
vită / miel / vițel55° C63° C70° C
porc65° C77° C
pui80° C

Lasă un răspuns