Categorii
Know-how Pizza

Provocări, trucuri și secrete pentru o pizza de poveste

Unii dintre noi pur și simplu adoră pizza de casă și poate că se apucă de gătit doar ca să experimenteze diferite moduri de a o pregăti. Încep prin tradiționala pizza coaptă în cuptor de gaz, electric sau pe lemne pentru a ajunge, apoi, la versiuni mai rafinate precum pizza pe grill.

În plus, experiența de a savura o pizza alături de familie sau prieteni face acest preparat culinar și mai delicios, așa cum știm cu toții. Fiecare dintre noi avem cu siguranță povești grozave de împărtășit cu alții despre momentele speciale de pregătire a câte unei pizza, indiferent că e vorba de o petrecere aniversară sau despre de pizza gătită alături de copii, care îți mănâncă mozzarella înainte să apuci să pui pizza la copt.

Și indiferent că pregătim pizza în cuptor sau pe grill, fiecare avem setul nostru de provocări cu care ne confruntăm: blatul nu se întinde suficient sau se lipește de paletă când vrem să introducem pizza în cuptor, blatul se arde pe margini iar la interior pizza rămâne umedă, prea mult topping, brânză și alte ingrediente care se ard pe deasupra, și lista ar putea continua. Dacă perseverăm, abilitățile de a prepara o pizza cât mai aproape de perfecțiune se îmbunătățesc, drept pentru care pasionații de gen caută mereu modalități noi de a pregăti o pizza ca la carte.

Unul dintre secretele unei pizza perfecte este blatul. Cu toții avem, probabil, câte o pizzerie care pregătește un blat exact așa cum ne place nouă. Bineînțeles că și ce pui deasupra este important, dar nimic nu se compară cu un blat crocant. Pentru care este nevoie de un cuptor sau de un grill extrem de bine încinse. Doar că, din păcate, majoritatea cuptoarelor și grillurilor nu ating acest prag necesar de temperatură sau, dacă o fac, distribuția căldurii rămâne totuși neuniformă.

Unele dintre cele mai bune cuptoare de pizza în acest sens sunt cele din seria PortoForno Pizzaioli sau Maximus, ambele pe lemne, dar la fel de bine se comportă și unul pe gaz cum sunt cele de la Camp Chef. În ambele cazuri, este vorba despre cuptoare care ating un nivel înalt și uniform de temperatură, atât de dorit pentru a obține un blat pufos și crocant, delicioasa brânză topită și ingrediente bine pătrunse.

Dacă ați trecut de etapa achiziționării unui cuptor și vreți să vă bucurați de o pizza ca la carte, o sugestie ar fi să începeți cu una dintre cele mai simple rețete, cea de pizza margherita, care constă din blat, sos de roșii și mozzarella. Dacă doriți să adăugați câteva frunze de busuioc pentru aromă și decor, vă recomandăm s-o faceți după ce scoateți pizza din cuptor, ca verdeața să nu se ardă.

Un alt secret ar fi să presărați puțină făină pe paletă, pentru ca blatul să nu se lipească și, mai mult, să puneți întâi blatul ca atare pe paletă, apoi restul ingredientelor, din același motiv invocat adineauri. Coaceți pizza timp de 60 de secunde la temperatură înaltă, apoi rotiți-o în cuptor folosind paleta și mai lăsați-o încă 60 de secunde. Veți obține o pizza cu margini crocante, cu mozzarella topită delicios, pe care o puteți decora cu câteva frunze de busuioc sau rucola, și apoi o puteți felia cu un cuțit de pizza bine ascuțit, după ce ați scos-o pe o piatră de pizza. Un set cu paletă, piatră și feliator vă scutește de toată bătaia de cap. Deși rețeta aceasta pare extrem de simplă, garantat vă veți bucura la maxim de blatul crocant și bine pătruns, în contrast cu brânza topită și sosul proaspăt de roșii, ca să nu mai vorbim de nota de prospețime pe care o pot aduce câteva frunze de busuioc. Următorul pas ar fi să îmbogățiți rețeta de pizza margherita cu câteva felii de prosciutto și de ardei roșu, dar nimic în exces, cât să sporească savoarea, dar fără să încarce pizza în exces.

Un alt truc care se capătă după ce mai acumulăm experiență ar fi să nu folosim felii prea groase sau bucăți prea mari de brânză, indiferent de sortimentul pentru care optăm, fiindcă se vor topi greu și vor inhiba coacerea blatului în profunzime. Cea mai bună este brânza moale de tip mozzarella sau, în cazul brânzeturilor maturate, ideal este ca acestea să fie date prin răzătoare.


O pizza tăiată în opt felii, cu o felie scoasă și o mușcătură din ea © foto igorovsyannykov
https://pixabay.com/users/igorovsyannykov-6222956/

Deși putem povesti la nesfârșit din experiența noastră de pasionați de pizza făcută în casă, pentru cei dornici de claritate și concizie, propunem mai jos câteva recomandări pe scurt:

  • Planificați în avans dacă folosiți blat de pizza din aluat făcut în casă sau din comerț.
  • Dacă lucrați cu aluat de casă, presărați făină pe suprafața de lucru și pe mâini înainte de a frământa sau modela aluatul.
  • Presărați făină și pe paletă, pentru ca blatul să nu se prindă de aceasta, când vreți să introduceți pizza în cuptor.
  • Nu faceți exces de agenți de fermentare, pentru a evita textura ca de pâine a blatului de pizza, pe care îl vrem pufos, dar nu consistent ca o pâine. Pentru un plus de „pufoșenie“ sau elasticitate, optați pentru apă minerală, bere și foarte puțin agent de fermentare (drojdie sau praf de copt).
  • Nu faceți exces de topping, pentru ca blatul să se pătrundă în profunzime. Dacă puneți prea mult dintr-unul sau altul dintre ingredientele preferate, s-ar putea să faceți un compromis de ardere a blatului pentru ca și acestea să se pătrundă suficient.
  • Asigurați-vă că unele ingrediente precum cârnații, carnea de pui sau chiar anumite tipuri de legume sunt gătite în prealabil, înainte de a le pune pe pizza. Aici ne gândim la resturile altor preparate culinare care constituie practic esența și secretul oricărei pizza, până la urmă.
  • Așteptați până cuptorul atinge temperatura ideală (200-220 de grade Celsius), înainte de a introduce pizza în cuptor.
  • Rotiți pizza la jumătatea timpului de copt, pentru a asigura coacerea sa uniformă.
  • Adăugați ierburi sau plante aromate după ce ați scos pizza din cuptor, pentru a evita arderea acestora.
  • Și nu uitați, un sos de roșii de calitate, proaspăt, e din categoria recomandărilor obligatorii.

Lasă un răspuns