Categorii
Pizza

Recomandări esențiale despre utilizarea cap-coadă a cuptorului de pizza pe lemne

Marele avantaj al acestor cuptoare este că puteți găti practic orice în ele: feluri culinare complete, de tip carne și legume, produse de patiserie în general, nu doar pizza, dar și preparate mai rafinate sau îndrăgitele rețete de porumb sau cartofi copți.

Cum ardem în prealabil cuptorul de pizza pe lemne (procesul de curing sau „vindecare”)

Arderea în prealabil a unui cuptor de pizza din cărămidă și mortar este o necesitate. Este vorba despre un proces de maturare de 5 zile. După ce achiziționați cuptorul și parcurgeți această etapă, sunteți pe cale să deveniți cel mai bun bucătar de pizza de casă din cartier!

Acum, mai mult ca niciodată, oamenii gătesc de la zero și fac totul acasă. Pizza este una dintre cele mai populare rețete solicitate, și pe bună dreptate. Este delicioasă și complet adaptabilă.

Deci, ce înseamnă să „vindecați” un cuptor de pizza?  Aceste cuptoare sunt făcute din cărămidă și mortar.

Pe scurt, curing înseamnă pur și simplu eliminarea umidității din mortar. Recomandarea este ca, atunci când ardeți în prealabil un cuptor, să nu o faceți prea repede sau să nu faceți un foc uriaș chiar de la început.

Trebuie să lucrați în etape!

Încet și sigur – Da, chiar durează 5 zile!

Orice tip de zidărie conține inițial un anumit grad de umiditate. Dacă ar fi să aprindeți imediat un foc uriaș în cuptor, în mod inevitabil veți fisura atât cupola interioară, cât și pe cea exterioară a cuptorului, mult mai grav și mai repede decât se preconizează. Atât fisurile interioare, cât și cele exterioare sunt normale și, sincer, de așteptat pe parcursul procesului de ardere în prealabil.

Acele fisuri cu aspect superficial sunt ușor de reparat cu un kit de reparații cu o pensulă, iar pentru fisurile din interior nu trebuie să vă faceți griji.  Pe de altă parte, în Italia, acele crăpături de suprafață exterioare sunt un semn de utilizare și nu se remediază niciodată. Aceste fisuri afectează doar aspectul estetic. Respectați planul de lucru!

Așadar, în cazul acestui cuptor, efectuați o serie de procese de ardere prealabilă de 5 zile în cadrul cărora, în fiecare zi, obiectivul dvs. este de a atinge un nivel de temperatură mai ridicat și de a menține acest nivel timp de 4-5 ore.

  • Obiectivul zilei 1 – menținerea temperaturii la 60C/140F
  • Obiectivul zilei 2 – menținerea temperaturii la 100C/215F
  • Obiectivul zilei 3 – menținerea temperaturii la 150C/300F
  • Ziua 4 Obiectiv – menținerea temperaturii la 200C/400F
  • Ziua 5 Obiectiv – menținerea temperaturii la 250C/480F

Haideți să facem foc!

Atunci când aprindeți un foc, trebuie să începeți cu lemn uscat și tratat. Începeți cu lemne și bețe mai mici, într-o construcție de tip stivă. Trebuie să vă asigurați că aveți spațiu pentru ca fluxul de aer să poată pătrunde înăuntru și sub lemn și să fie împins în sus.

Prin fluxul de aer care intră de jos și se duce în sus spre vârf, contribuiți la alimentarea cu oxigen care, la rândul său, va ajuta focul să ardă și va permite bucăților de lemn să se aprindă.

Pentru a aprinde rapid focul, puteți folosi o torță cu gaz sau cu propan, extrem de eficientă în acest sens.

  • Deschideți ușa cuptorului (și orificiile de aerisire din ușă).
  • Așezați 2-3 bușteni mici sau medii în partea din față, în mijlocul cuptorului de pizza, lăsând un spațiu de câțiva centimetri între ei.
  • Procedând în direcția opusă, adăugați 2-3 bușteni de aceeași mărime, lăsând tot așa un spațiu între ei (nu uitați că doriți să aveți flux de aer).
  • Adăugați încă 1-2 bușteni deasupra, mergând în direcția opusă.
  • Adăugați bucățile foarte mici și lemnele de foc în câteva dintre aceste spații.
  • Aprindeți torța cu propan și țineți-o pe bucățile de lemne timp de 30-60 de secunde sau până când focul se aprinde.
  • Începeți să adăugați încet bucăți mici de lemn, trecând treptat la cele mai mari. Acest proces poate dura 25-30 de minute pentru ca focul să se aprindă complet. Dacă adăugați bușteni prea mari de la început puteți înăbuși focul și acesta se va stinge.
  • Lăsați primul set de lemne să ardă până ce se formează cărbuni. În acel moment, îl puteți împinge spre mijloc și puteți adăuga lemne în formă de stivă pentru a crește temperatura. Din nou, pentru acest proces, recomandarea este să mențineți o temperatură scăzută.

În acest moment, este vorba de menținerea unei temperaturi constante pentru ardere. Veți regla temperatura folosind ușa (fie că o deschideți complet pentru mai mult aer, fie că țineți doar găurile de aer deschise sau parțial închise pentru a reduce temperatura).

Este posibil să fie nevoie să adăugați mai multe lemne, în funcție de foc și de temperatură. Este recomandat să verificați la fiecare 30 de minute sau cam așa ceva.

Mențineți focul la temperaturile recomandate timp de 4-5 ore în fiecare zi.

Când ați terminat, închideți pur și simplu coșul de fum și ușa/ventilele cuptorului. Nu le lăsați niciodată deschise peste noapte. Țineți-le întotdeauna închise. Noaptea se poate produce umezeală, ceea ce nu vă doriți în cuptor.

Tipuri de lemne de utilizat într-un cuptor de pizza pe lemne

Trebuie să folosiți numai lemn tare, bine uscat.

Lemnul de fructe și nuci – migdală, măr sau cireș – este extraordinar atunci când gătiți alimente în care doriți să pătrundă acel miros dulce de lemn. Se recomandă cireșul pentru a infuza alte alimente decât pizza.

Stejar și arțar – Ambele reprezintă tipuri de lemn dur și dens care arde la foc iute și pentru mult timp. Nu infuzează nicio aromă în pizza, ceea ce este de dorit în cazul acestui preparat care are deja specificul său bine conturat.

Meschit & nucșoară – sunt lemne pe care se recomandă să le folosiți atunci când doriți să obțineți acea aromă foarte caracteristică a mâncării preparate pe foc de lemn. Sunt tipurile de lemn folosite preponderent de maeștrii gastronomi. Aceste tipuri de lemn sunt perfecte pentru păsări de curte și alimente gătite în stil barbeque.

Niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, NICIODATĂ nu folosiți pin, brad, molid sau orice alt lemn moale de acest fel. Produce sevă și lasă o cantitate excesivă de cenușă. În plus, poate acoperi cuptorul și coșul de fum cu creozot.

Și niciodată, NICIODATĂ nu folosiți cherestea de construcție, lemn stratificat, placaj sau orice lemn vopsit/tratat. Inutil să povestim ce mirosuri pot infuza aceste tipuri de tratamente aplicate lemnului în scop industrial.

Controlul temperaturii

Aici este punctul în care utilizarea ușii cuptorului este esențială. Va trebui să lucrați cu mediul în care vă aflați pentru a stabili dacă trebuie sau nu să lăsați ușa deschisă sau dacă sunt suficiente doar orificiile de aerisire.

Când bate foarte tare vântul, trebuie să lăsați deschise doar orificiile de aerisire. Însă atunci când nu bate vântul, trebuie să lăsați ușa deschisă mai des pentru a permite ventilația corespunzătoare a cuptorului.

Cum curățăm cuptorul de pizza pe lemne

După fiecare utilizare și după ce cuptorul s-a răcit, va trebui să îndepărtați cenușa și cărbunii din cuptor. Aici sunt utile o perie și un vătrai pentru cenușă. Cuptorul trebuie să fie curățat înainte de a-l folosi.

Deoarece cuptoarele se încing foarte tare, acestea se curăță practic singure. Trebuie doar să scoateți cenușa, să folosiți o perie de sârmă și să-l măturați cu atenție. Toată treaba nu ar trebui să dureze mai mult de 2 minute.

Cum gătim în cuptorul de pizza pe lemne

Marele avantaj al acestor cuptoare este că puteți găti practic orice în ele: feluri culinare complete, de tip carne și legume, produse de patiserie în general, nu doar pizza, dar și preparate mai rafinate sau îndrăgitele rețete de porumb sau cartofi copți.

Când afară este prea cald pentru a porni cuptorul din bucătărie, încălziți cuptorul tradițional de pizza și transformați-vă curtea/terasa în propria cafenea în aer liber.

Lasă un răspuns