Categorii
Pizza

Care este cel mai bun lemn pentru un cuptor de pizza pe lemne?

Numai lemnul de esență tare, dens și uscat poate oferi genul de temperatură de ardere de care veți avea nevoie pentru a găti o pizza perfectă.

Dacă credeți că puteți folosi orice fel de lemn pentru cuptorul de pizza, mai gândiți-vă o dată! Alegerea lemnului pe care îl ardeți în cuptorul dvs. cu lemne face toată diferența între o pizza oarecare și o pizza perfectă și de-a dreptul delicioasă. Dacă folosiți lemnul nepotrivit, ar putea afecta asta modul în care cuptorul dvs. poate ajunge la temperatura dorită sau cantitatea de cenușă care ar necesita mai mare efort de curățare. Aveți nevoie de un cuptor foarte fierbinte pentru a găti pizza. Acesta este practic principalul motiv pentru care aveți nevoie de un lemn de foc specific pentru cuptorul dvs. de pizza.

Alegerea lemnului potrivit vă ajută să economisiți timp, efort și bani și veți obține o pizza cu cele mai bune arome.

Așadar, care este cel mai bun lemn de foc pe care îl puteți folosi pentru a găti pizza în cuptorul cu lemne?

Lemnul de esență tare este cea mai bună alegere pentru cuptorul de pizza pe lemne. Numai lemnul de esență tare, dens și uscat poate oferi genul de temperatură de ardere de care veți avea nevoie pentru a găti o pizza perfectă. Lemnul de esență tare este mai greu și arde mai mult timp, în comparație cu lemnul de esență moale.

Există mai multe opțiuni pentru lemnul de esență tare, dar folosiți-l pe cel care este disponibil în zona dumneavoastră. Nu vreți să aduceți lemn din alte locuri, deoarece lemnul ar putea fi contaminat. Ar putea fi potențial bolnav ca urmare a insectelor, așa că vă recomandăm să folosiți lemnul care este disponibil local în zona dumneavoastră.

Stejarul și arțarul sunt ambele alegeri populare și sigure, dar parcurgeți mai întâi lista de opțiuni de esențe recomandate de lemn.

Există mai multe tipuri de lemn de esență tare și acestea sunt clasificate în funcție de câtă căldură pot produce, de aroma degajată, de cât de ușor sunt de despicat și de asocierile recomandate cu alimentele.

Măr

Dacă aveți de gând să reproduceți acasă un gust autentic de pizza, lemnul de măr este în topul listei combustibililor pentru cuptoarele de pizza. Mulți artizani de pizza nu se bazează decât pe lemnul de măr datorită temperaturii sale de ardere și capacității sale de a spori aroma și gustul.

Cu o aromă ușor dulce și fructată, lemnul de măr se potrivește cu aproape orice topping. Dezavantajul este că poate degaja cenușă pe pizza prin ardere, mai ales dacă aveți un cuptor mic.

Deoarece lemnul de măr este o opțiune intens solicitată, poate fi dificil de obținut și destul de scump.

Avantaje:

  • Arde mai mult timp și generează temperaturi ridicate
  • Excelent pentru somon, carne de porc, vânat, păsări de curte și aproape orice fel de topping de pizza

Dezavantaje:

  • Costisitor
  • Poate fi greu de despicat
  • Greu de procurat

Frasin

Frasinul este originar din America Centrală și de Est.

Este comparabil ca ardere cu stejarul și degajă o aromă blândă, neutră, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cuptorul dumneavoastră de pizza.

Arde intens și consistent, ceea ce îl face ușor și plăcut de folosit, ușor de aprins, lăsându-vă să vă bucurați de o seară de făcut pizza fără probleme, fără a fi nevoit să stați mereu cu ochii pe foc.

Lemnul de frasin este perfect atunci când gătiți pește și carne roșie în cuptorul de pizza. Arde curat, fără fum și poate fi uscat după circa 6 luni.

Aveți grijă cu lemnul de frasin, deoarece poate putrezi ușor atunci când se menține umed sau în contact cu solul. Pentru a avea lemne de frasin de cea mai bună calitate, depozitați-le corespunzător, ca să vă bucurați apoi de alimente delicioase.

Avantaje:

  • Arde mult timp și consistent
  • Se despică ușor
  • Ușor de găsit
  • Se usucă rapid

Dezavantaje:

  • Mai puțin rezistent, putrezește ușor atunci când este umed sau în contact cu solul

Fag

Lemnul de fag este o alegere excelentă pentru a fi folosit în cuptorul pe lemne atunci când gătiți pește, păsări de curte și legume. Nivelul său ridicat de apă face ca acest lemn să necesite un timp mai îndelungat pentru uscare decât alte tipuri de lemn folosite la gătit. Este nevoie de cel puțin un an pentru a usca fagul, dar noi recomandăm 2 ani pentru un fum mai puțin intens și o performanță optimă de temperatură. Acest lemn degajă o aromă plăcută ca de nucă.

Avantaje:

  • Are o capacitate termică ridicată
  • Accesibil
  • Disponibil imediat
  • Degajă o aromă plăcută

Dezavantaje:

  • Necesită mai mult timp pentru a fi uscat decât alte tipuri de lemn

Hickory

Hickory emană o aromă mai puternică decât stejarul, dar nu la fel de puternică ca lemnul de mesquite. Acesta este unul dintre cele mai populare lemne de gătit și, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente lemne de esență tare. Hickory este o alegere foarte populară, deoarece are o aromă unică, asemănătoare cu cea a slăninii afumate, dacă vă vine să credeți. Acest lemn este perfect pentru a găti carne de porc, cârnați, șuncă, carne de vită și preparate.

Aveți grijă să nu folosiți prea mult lemn o dată, pentru că veți obține un gust amar al cărnii. Vă recomandăm să îl amestecați cu un lemn mai blând, cum ar fi nuc sau stejar. Lemnul de hickory poate fi greu de despicat. Ar trebui să îl lăsați să se usuce înainte de a-l tăia.

Lemnul de hickory are nevoie de aproximativ un an pentru a se usca și pentru a genera un conținut scăzut de fum.

Avantaje:

  • Arde puternic
  • Are o aromă unică, asemănătoare cu cea a slăninii afumate

Dezavantaje:

  • Greu de despicat
  • Poate avea o aromă amară dacă arde prea mult

Stejar

Aceasta este una dintre cele mai populare alegeri de lemn de esență tare cu capacitate termică ridicată, deoarece este de obicei disponibil în multe zone. Arde încet și emite o aromă ușoară, producând puțin fum și fiind perfect pentru a găti pizza, fructe de mare, miel, carne de vită, legume și multe altele. Dacă nu sunteți sigur cu ce tip de lemn să începeți în cuptorul dvs. de pizza cu foc de lemne, alegeți lemnul de stejar și nu veți fi dezamăgit.

Stejarul este un lemn foarte greu și dens, ideal pentru temperaturile ridicate necesare cuptoarelor de pizza.

Stejarul roșu are o aromă mai pronunțată, degajând un fum mai intens.

Avantaje:

  • Arde mult timp și asigură temperatură ridicată
  • Produce foarte puțin fum
  • Versatil în gătirea unei varietăți de alimente
  • Disponibil în multe zone

Dezavantaje:

  • Nu este potrivit pentru gătit specialități, deoarece este un lemn de gătit „universal”

Arțar

Lemnul de arar este lemnul perfect pentru gătit, datorită capacității sale termice ridicate și aromei dulci și blânde. Deși acest lemn este dificil de despicat, aroma dulce și blândă merită efortul. Există o varietate de alimente pe care le puteți găti cu lemn de arțar. Cele mai populare sunt legumele, păsările de curte și carnea de porc. Atunci când gătiți, asigurați-vă că folosiți mai mult din acest lemn din cauza densității sale reduse.

Avantaje:

  • Asigură temperatură ridicată
  • Are un gust ușor și o aromă dulce

Dezavantaje:

  • Este dificil de despicat
  • Trebuie să folosiți mult mai mult lemn din cauza densității sale mai mici

De ce este importantă utilizarea lemnului de foc potrivit pentru cuptorul de pizza?

Atunci când folosiți lemnul nepotrivit, pierdeți numeroasele beneficii ale gătitului într-un cuptor de pizza cu foc de lemne. Datorită căldurii ridicate și a gătirii rapide, vă bucurați de mai multe substanțe nutritive și antioxidanți din fructele și legumele gătite în cuptorul cu lemne, față de gătitul acestora pentru o perioadă mai lungă de timp în cuptoarele tradiționale.

Din acest motiv, alegerea lemnului va avea cel mai mare impact. În cazul pizzei, toppingurile își vor păstra textura atunci când sunt gătite la temperaturi mai ridicate. Gătitul standard va face ca aceste topping-uri să se usuce. Coaja de pizza va avea o textură moale și plăcută, iar partea de jos va fi crocantă atunci când este gătită la temperaturi ridicate.

Ce nu trebuie să folosiți într-un cuptor cu lemne

Deși este important să știți ce fel de lemne să folosiți în cuptorul de pizza cu lemne de foc, este de asemenea important să știți și ce trebuie să nu le folosiți. Acestea sunt:

Lemnele care au un conținut ridicat de sevă, deoarece eliberează creozot (produs secundar toxic al arderii lemnului) care se poate acumula în cuptorul de pizza în timp

Lemnele cu un conținut ridicat de umiditate, deoarece degajă mult fum și căldură scăzută

Lemnele care sunt prea uscate deoarece degajă exces de fum

Lemn tratat pentru că poate conține substanțe chimice

Concluzii

Când vine vorba despre cuptoarele de pizza, temperatura este cea mai importantă, așa că lemnul de esență tare uscat și condimentat este o alegere excelentă datorită compoziției lor dense care asigură o ardere lungă și puternică. Din nou, dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, lemnul de stejar este o alegere sigură. Pe scurt, lemnele DE ESENȚĂ TARE sunt cele mai bune și se recomandă să stați departe de lemnele moi, cum ar fi pinul, ienupărul, molidul etc.

Acum, că știți mai multe despre lemnul potrivit pentru cuptorul de pizza cu lemne, e timpul să vă apucați să faceți niște pizza demențial de bună!

Lasă un răspuns