Categorii
Recomandări Rețete

Păstrăv(i) cu legume și brânză la grătar

Pentru că păstrăvul e un pește mai fără gust (pentru unii!), am căutat să-l gătim cumva mai puțin fad decât clasica variantă de pește cu cartofi natur sau cu broccoli/morcov/conopidă fierte, dar și mai puțin dușmănos pentru siluetă decât peștele prăjit. Deși cu mămăligă și mujdei, așa e monument!

Pe lângă cei doi păstrăvi, deci, ne-am mai oprit la niște ciuperci brune, un ardei gras roșu și niște roșii. Și s-a mai găsit și-un rest de brânză Cheddar, pe care am scos-o la înaintare, în ideea că, fiind mai consistentă, se comportă bine la temperatura grătarului.

Am folosit, pentru 2 porții:

  • 2 păstrăvi de circa 300 de grame fiecare (dar chiar nu importă gramajul);
  • 500 de grame de ciuperci champignon brune;
  • 1 ardei gras verde;
  • 2 roșii mai tari;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sucul de la o lămâie;
  • sare, piper după gust;
  • 1 vârf de cuțit de cimbru;
  • 2 căței de usturoi zdrobiți;
  • 100 de grame (să fi fost!) de brânză Cheddar;
  • 2 linguri de smântână.

Am trecut la treabă, după cum urmează:

Tigaie grill 26 x 26 cm - LAVA, utilizată pt. prima dată
Tigaie grill 26 x 26 cm – LAVA, utilizată pentru prima dată cu această ocazie. Fiind de fontă aveți nevoie de ambele mâini pentru a o manevra, iar dacă o scăpați feriți picioarele sau pisicile.

Am curățat peștele de solzi și măruntaie și l-am spălat bine, mai ales burta. L-am crestat cu un cuțit bine ascuțit cam din 2 în 2 centimetri. Am făcut un sos din zeama de lămâie, uleiul de măsline, sare, piper, puțin cimbru și un cățel de usturoi zdrobit, cu care am uns păstrăvii la exterior și-n interior, apoi i-am dat la frigider pentru vreo jumătate de oră. Timp în care am pus tigaia grill pe foc (mediu!) și ne-am ocupat de legume. Pe care le-am spălat, am curățat ciupercile de pieliță, ardeiul de cotor și le-am tăiat felii, ardei, roșii, ciuperci. Le-am fript pe rând, mai întâi ciupercile, apoi ardeiul și la sfârșit feliile de roșii, care trebuie manevrate rapid, se prind ușor, poate se mai și ard. Am aranjat legumele pe platou și le-am sărat și piperat după gust.

Am trecut apoi la pește, pe care l-am pus pe grill cu sos cu tot turnat deasupra, care sfârâie cam tare, dar ni s-a părut risipă să-l aruncăm. Am fript peștele cam 7-8 minute pe fiecare parte, până s-a pătruns bine carnea, apoi l-am scos pe același platou cu legumele. Pentru un plus de savoare, am luat 2 linguri de smântână pe care le-am amestecat cu celălalt cățel de usturoi zdrobit și cu care am uns apoi peștele pe partea de deasupra.

La sfârșit ne-am ocupat de brânză. Ca să nu se prindă irecuperabil de grătar, am pus cele două felii de Cheddar în folie de staniol, strânsă bine de jur-împrejur, lăsând partea de sus de la brânză liberă (ca niște coșulețe). Le-am ținut pe grătar cam 2-3 minute, maxim, până brânza se topește ușor, apoi le-am scos lângă peștele care aștepta alături de legume și le-am ornat cu 2 felii de roșii deja coapte.

Deși nu arată a sculptură păstrăvii cu legume și brânză la grătar au fost așa de nu știu cum încât s-a uitat de ustensile. Dejtele au fost numai bune și linse la final.
Deși nu arată a sculptură păstrăvii cu legume și brânză la grătar au fost așa de nu știu cum încât s-a uitat de ustensile. Dejtele au fost numai bune și linse la final.

Povestea pare lungă, dar toată treaba-i, de fapt, simplă și gustoasă! Și rămân și câteva mizilicuri de luat a doua zi la muncă.

Pentru perpelit a fost dezvirginată o tigaie grill din fontă de 26cm Lava. Cum s-a comportat? În afară de faptul că poate fi folosită cu succes la exerciții pentru întărirea mușchiului biceps brahial singurul chin e curățatul de după. Dar așa e cu orice grill.

Lasă un răspuns