Categorii
Rețete

Cheesecake (tort) aniversar

Simplu și überdelicios.

Pentru un cheesecake cu diametrul generos de 28 de centimetri (în tavă cu margine detașabilă), am folosit:

  • 450 de grame de biscuiți (digestivi, teoretic, practic, biscuiți să fie);
  • un pachet de unt;
  • 500 de grame de brânză de vaci (am preferat-o light);
  • 200 de grame de smântână (4-5 linguri);
  • 6-8 linguri de zahăr (pe gustate!);
  • 1 ou mai mare;
  • esență de vanilie sau zahăr vanilat;
  • coaja rasă de la o lămâie (opțional);
  • 4,5 linguri dulceață de zmeură (sau orice altă dulceață);
  • merișoare pentru ornat;
  • un plic de jeleu roșu Tort-Gelee de la Dr. Oetker (tot pentru aspectul final).

Și se lucrează după cum urmează

Un substitut perfect, la noi, pentru un tort aniversar, din lipsă de timp și/sau dispoziție!
Un substitut perfect, la noi, pentru un tort aniversar, din lipsă de timp și/sau dispoziție!

Am zdrobit biscuiții în robot, la cuțitul de tocat, din 2-3 pulsuri, cât să nu devină chiar făină. Untul topit într-o crăticioară l-am amestecat bine cu biscuiții sfărâmați până am obținut o compoziție omogenă, oarecum de consistența plastilinei. Am uns tava cu bordură detașabilă cu foarte puțin unt la bază și pe laterale (ca să n-avem surprize cu eventuala caramelizare a dulceței), după care am aranjat blatul de biscuiți, presând bine cu lingura ca să iasă un strat compact și uniform. Și am dat drumul la cuptor, să aibă timp să se încălzească, dar pe treapta cea mai de jos.

Ne-am ocupat, apoi, de brânză, pe care am amestecat-o cu (numai!) 6 linguri de zahăr (brun), zahărul vanilat și vreo 5 linguri de smântână, învârtind cu lingura până a căpătat o consistență cremoasă. Am pus oul și coaja de lămâie și am amestecat din nou până s-au omogenizat bine toate ingredientele.

După care trecem la asamblat toată povestea. Peste blatul de biscuiți deja montat în tavă am întins câteva linguri (vreo cinci) de dulceață de zmeură, asta pentru un plus de savoare, dar se poate renunța la ea sau se poate înlocui cu alt fel de dulceață sau cu fructe congelate (căpșuni, zmeură, afine etc.). Peste stratul subțirel de dulceață am distribuit cu atenție și în mod egal compoziția de brânză. Pentru că ideea la cheesecake este să se pătrundă bine la copt, dar să nu se rumenească (precum pasca!), am acoperit tava cu folie de staniol și am dat la cuptor cu flacăra la minim. De stat, a stat cam o oră, poate cu vreo 5 minute peste. O scoateți din cuptor fără să vă faceți griji că mijlocul e mai moale, o lăsați să răcească în tavă și se întărește oricum.

După ce s-a răcit bine, am presărat deasupra merișoare și am pregătit jeleul. Indicațiile sunt și pe plic, oricum, se amestecă bine conținutul cu 2 linguri de zahăr și se toarnă treptat 250 de mililitri de apă sau suc de fructe (din compot, de exemplu), învârtind mereu. Se pune apoi jeleul pe foc mic și, după ce începe să fiarbă, se mai lasă circa un minut, cât să capete o consistență gelatinoasă. Îl turnăm repejor peste cheesecake-ul deja „cosmetizat” cu merișoare și lăsăm, din nou, să se răcească și jeleul, ca să se prindă. Eu am dat tava la frigider pentru câteva ore, de fapt.

Scoatem apoi marginea detașabilă și restul vi-l imaginați!

Este o rețetă simplă cu final delicios, toată „tehnica” ar fi la copt, să stea suficient în cuptor cât să ajungă la consistența ideală fără să se „bronzeze” vreun pic. Funcționează treaba cu staniolul, sau cu ușa la cuptor lăsată întredeschisă pe final, sau cu o tavă cu apă pusă dedesubtul tăvii cu cheesecake în cazul unui cuptor mai aprig. Spor!

Lasă un răspuns