Categorii
Rețete

Pâine cu usturoi pe grătar (și ceva verdeață)

Care ne lasă gura apă tuturor, nu-i așa? Mai ales când e și mai aproape de forma italiană originală de bruschetti dacă o facem pe grill, mult mai gustoasă decât feliile de pâine scoase, pur și simplu, din toaster. Cu esențiala mențiune că, dat fiind că și pâinea, și untul se ard rapid, nu trebuie să scăpați problema din ochi nici măcar câteva clipe, ca să nu vă pară rău, indiferent c-o faceți pe grill cu gaz sau într-o tigaie de tip grill.

Așadar, povestea-i poveste, dar avem nevoie de:

  • 1 baghetă franțuzească;
  • 10-12 linguri de unt la temperatura camerei;
  • 3 căței de usturoi, zdrobiți;
  • ½ legătură pătrunjel tăiat mărunt;
  • 1 vârf de cuțit de piper;
  • 1 vârf de cuțit de sare;
  • 100 grame brânză Parmigiano-Reggiano rasă (dar puteți înlocui și cu un cașcaval mai bun, că nu se supără pâinea!)

Și cum procedăm:

Pâinea cu usturoi pe grătar scade tensiunea și alungă bampirii. A nu se consuma dacă sunteți pupăcioși.
Pâinea cu usturoi pe grătar scade tensiunea și alungă bampirii. A nu se consuma dacă sunteți pupăcioși.

Mai întâi încingem bine grătarul, oricare ar fi el. Tăiem, apoi, pâinea cu un cuțit de pâine bine ascuțit cumva pe diagonală, în felii nu foarte subțiri, pe care le aranjăm pe un tocător, tavă sau hârtie de copt, ca să ne mișcăm mai ușor cu ele spre grătar.

Într-un bol ca de salată punem untul la temperatura camerei și-l frecăm bine cu puțină sare, fie cu telul, fie cu o lingură de lemn. Adăugăm usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat, puțin piper și brânza rasă și amestecăm în continuare până compoziția capătă o textură cremoasă. Firește că putem face toată treaba și cu un mixer. Cu ajutorul unei spatule, întindem, apoi, amestecul de unt pe ambele părți ale feliilor de pâine.

Punem pâinea cu unt și toate cele pe grătarul încins și o coacem până își ia o culoare aurie, adică undeva la 1-3 minute pe fiecare parte, în funcție de grătar și cu maximă atenție la ardere, după cum spuneam.

O servim imediat ce-o luăm de pe grătar, cu o salată sau în orice alte combinații ne inspiră!

Lasă un răspuns