Categorii
Know-how

Cum rezolvăm eventualele probleme pe care le ridică vasele din fontă

Chiar dacă vasele dvs. de gătit din fontă s-au înrăutățit puțin din cauza uzurii, le puteți recondiționa cu ușurință. Citiți mai jos cum.

Problemă – Rugina

Rugina

Cauza:

Rugina se formează atunci când vasele de gătit sunt expuse la umezeală pentru perioade lungi de timp și nu este în niciun fel dăunătoare. Dacă vasul de fontă este lăsat în chiuvetă „să se înmoaie”, dacă este pus în mașina de spălat vase sau lăsat să se usuce la aer, va rugini. Fenomenul se poate întâmpla și atunci când depozitați vasele de gătit în medii predispuse la umezeală, cum ar fi un dulap poziționat lângă o mașină de spălat vase, un dulap deschis, într-o locație umedă, sau dacă vasele din fontă sunt depozitate afară.

Remediul:

Urmați pașii de mai jos pentru a vă recondiționa vasul de gătit din fontă.

Pasul 1 – Curățare
Pasul 1 – Curățare

Curățați suprafața cu apă caldă și detergent de vase și cu un burete de curățat metalic. Este în regulă să folosiți buretele de curățat și detergentul de vase deoarece vă pregătiți să reasezonați vasele de gătit. Clătiți-vă și uscați-vă bine mâinile.

Dacă aveți un accesoriu Lodge pentru curățarea ruginii de pe vasele de fontă, utilizați-l în acest moment pentru a îndepărta cu ușurință rugina de pe vasele din fontă. Este fabricat din cauciuc și carbură de siliciu – în esență, un fel de hârtie șmirghel fără hârtie – puse laolaltă într-o formă robustă, pentru o manipulare ușoară. După ce utilizați accesoriul de eliminat rugina, îndepărtați cu atenție tot materialul rezidual și continuați cu procesul de recondiționare detaliat mai jos.

Pasul 2 – Aplicare strat de ulei
Pasul 2 – Aplicare strat de ulei

Aplicați un strat foarte subțire și uniform de ulei de gătit pe vasele de gătit (în interior și în exterior). Dacă folosiți prea mult ulei, vasele dvs. pot deveni lipicioase.

Pasul 3 – Coacere
Pasul 3 – Coacere (450 grade Fahrenheit = 230 grade Celsius)

Puneți vasele din font în cuptor cu susul în jos, pe grătarul de sus, și puneți folie de aluminiu pe grătarul de jos, pentru a capta orice exces de ulei care poate picura de pe vasele de gătit. Coaceți vasele la 230 de grade Celsius timp de o oră. Se lasă să se răcească și se repetă operațiunea după cum este necesar, pentru a obține patina neagră consacrată.


Prinderea alimentelor de vas

Cauza:

Ocazional, alimentele se pot lipi de vasele din fontă. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, cum ar fi faptul că nu folosiți suficientă grăsime sau ulei atunci când gătiți, că folosiți vase de gătit care nu sunt bine asezonate sau atunci când folosiți prima dată vase noi, care nu și-au format încă stratul suplimentar de asezonare.

Remediul:

Înainte de a găti, adăugați aproximativ o linguriță de ulei în vasul de fontă și încălziți-l treptat pe plită sau la cuptor, pentru a reduce riscul de lipire a alimentelor de vas. După gătit, lăsați vasele să se răcească, apoi folosiți un răzuitor Lodge pentru vasele din fontă ca să îndepărtați alimentele lipite, frecați cu o perie Lodge de nailon sau cu un burete anti-zgârieturi, uscați manual vasul și adăugați un strat generos de ulei. Întindeți uleiul pe vas până când este distribuit uniform.


Destratificarea

Cauza:

Ocazional, stratul de asezonare de pe vasele din fontă se poate deteriora, lăsând pete negre, mai ales dacă vasul de gătit nu este bine asezonat, dar fenomenul nu este dăunător în niciun fel.

Remediul:

Pentru a elimina orice resturi de strat de asezonare desprins de pe vas, curățați ușor vasele de gătit, apoi refaceți stratul de protecție frecând vasul cu un strat subțire de ulei și introducând-l în cuptor cu susul în jos pentru a-l coace timp de o oră la 230-250 de grade Celsius. Tapetați raftul de jos al cuptorului cu folie de aluminiu pentru a capta orice exces de ulei. Pe măsură ce straturile de asezonare se acumulează în timp, destratificarea va dispărea, în cele din urmă.


Alimente lipite de vas

Cauza:

Dacă uitați accidental vasele din fontă pe orice sursă de căldură pentru prea mult timp, alimentele, marinadele și sosurile se pot arde și se pot lipi de suprafața vasului.

Remediul:

Folosiți un răzuitor Lodge pentru vase din fontă ca să îndepărtați alimentele lipite de vas. Dacă problema persistă, fierbeți puțină apă în tigaie timp de 3-5 minute, apoi folosiți răzuitorul. Asigurați-vă că uscați bine vasul și adăugați un strat de ulei după aceea. Dacă acest proces nu elimină alimentele arse, urmați sfaturile noastre de reasezonare din secțiunea referitoare la rugină.


Depuneri negre

Cauza:

Uneori, stratul de asezonare se poate desprinde de pe vasele dvs. de gătit. Reziduurile acestea nu sunt dăunătoare în niciun fel și se vor reduce în timp, pe măsură ce vasele sunt folosite. Aceste reziduuri pot apărea și atunci când gătiți lichide, fierbeți apă, folosiți detergent pentru a curăța vase mai noi sau gătiți alimente acide și alcaline, cum ar fi fasolea și roșiile.

Remediul:

Continuați să utilizați și să aveți grijă de vasele dvs. de gătit din fontă și veți observa o reducere a reziduurilor de culoare neagră pe măsură ce straturile de asezonare devin tot mai rezistente în timp.


Suprafața lipicioasă

Cauza:

Dacă stratul de asezonare de pe tigaie devine lipicios, acesta este un semn de exces de ulei acumulat pe vasele de gătit.

Remediul:

Pentru a remedia problema aceasta stratului lipicios de la suprafață, puneți vasele cu susul în jos pe grătarul de sus al cuptorului și coaceți-le la 230-250 de grade Celsius timp de o oră. Lăsați-le apoi să se răcească și repetați operațiunea, dacă este necesar.


Mirosurile

Cauza:

Când gătiți pește sau alte alimente cu miros pregnant în vase din fontă sau când curățați necorespunzător vasele înainte de a le depozita, este posibil să observați apariția unor mirosuri persistente.

Remediul:

Pentru a elimina mirosul neplăcut, pur și simplu coaceți vasul din fontă în cuptor la circa 230 de grade Celsius timp de 15 minute. Această metodă la îndemână de eliminare a mirosurilor nu va deteriora stratul de asezonare de pe vasele dvs. de gătit. O metodă tradițională presupune să presărați un strat de sare obișnuită de masă pe suprafața vaselor de gătit, să o lăsați să acționeze peste noapte și să clătiți bine vasele dimineața. Acest procedeu va elimina, de asemenea, orice miros neplăcut. Dacă mirosurile persistă totuși, poate fi necesar să curățați și să reasezonați vasele de gătit.

Lasă un răspuns